poster

BLÅKLÄDER NADERT 100% GEBRUIK VAN DUURZAAM KATOEN

Het internationale Better Cotton Initiative (BCI) zorgt ervoor dat de meest kwetsbare arbeiders in de textielsector een betere levensstandaard en een veiligere werkomgeving krijgen. Bovendien wordt bij katoen dat volgens de BCI-richtlijnen wordt geteeld de nadruk gelegd op minder waterverbruik, minder emissies van koolstofdioxide en minder gebruik van chemicaliën. Voor Blåkläder meer dan voldoende redenen om het gebruik van katoen geproduceerd volgens BCI-richtlijnen geleidelijk op te schroeven – tot bijna 100%.

Blåkläder werkt er voortdurend aan om hun voetafdruk op de planeet te verkleinen. Naast vele andere milieu-initiatieven hebben we ook ons gebruik van katoen grondig onder de loep genomen. Omdat meer dan 36 procent van de materialen die worden gebruikt in onze werkkleding uit katoen bestaat, is dit van groot belang voor ons bedrijf en daarmee een voor de hand liggend element om te verbeteren. We zijn dan ook trots te kunnen melden dat we nu bijna 100 procent van ons katoen inkopen via het Better Cotton Initiative (BCI).

ONZE KLANTEN WILLEN DUURZAAMHEID
Maar wat houdt dit in? Om te beginnen houden we altijd in het achterhoofd dat we niet zomaar kleding produceren. We produceren werkkleding voor professionals die duurzaamheid en een lange levensduur wensen. Biologische teelt is in veel opzichten de meest wenselijke keuze als het gaat om katoenproductie, maar omdat de overgang naar biologisch telen voor boeren erg duur is, is het momenteel voor de meerderheid onmogelijk om de overstap te maken. Het BCI maakt het echter voor iedere katoenboer mogelijk om zich telkens met kleine stapjes te verbeteren. Al deze stapjes betekenen een aanzienlijke verbetering in de wereldwijde katoenteelt. Op de lange termijn is biologische teelt het doel, maar de weg daar naartoe is lang en voor de meeste katoenboeren vooralsnog moeilijk te volbrengen. Omdat katoen afkomstig via het BCI niet ten koste gaat van de duurzaamheid en levensduur van het katoen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij sommige soorten gerecycled katoen, hebben we
ervoor gekozen om ons aandeel katoen afkomstig van BCI nog meer te vergroten.

ONDERSTEUNEN VAN DUURZAMERE PRODUCTIEMETHODEN
Katoen wordt traditioneel geassocieerd met een aantal milieuonvriendelijke productiemethoden. Het is een waterintensief gewas waarvoor vaak pesticiden en chemicaliën moeten worden gebruikt en waarvan het verwerken veel energie en middelen vereist. Blåkläder erkent de nood aan verandering in de katoensector en sloot zich in 2017 aan bij het Better Cotton Initiative. Dat deden we omdat we meer
duurzame productiemethoden voor katoen willen ondersteunen. Door een initiatief te steunen dat onder andere bijdraagt aan verandering in de manier waarop katoen wordt verbouwd en verwerkt, kan katoen uitgroeien tot een milieuvriendelijkere en maatschappelijk verantwoorde grondstof.

TIJD VOOR VERANDERING BINNEN DE TEXTIELINDUSTRIE
Sinds onze start met het BCI in 2017 hebben we een grote ontwikkeling doorgemaakt en kopen we nu bijna 100 procent van ons katoen in volgens het BCI. Als één van de grootste producenten van werkkleding is dit een belangrijke stap. De katoen die wij inkopen is verbouwd met minder gebruik van water, koolstofdioxide en chemicaliën. Door onze betrokkenheid bij het BCI en onze inspanningen op het gebied van inkoop van duurzaam katoen maken we deel uit van een verandering binnen de textiel-industrie. Een verandering die staat voor het aanmoedigen van duurzame praktijken en zorgt dat onze producten ons commitment ten aanzien van ethische inkoop en productie weerspiegelen.

WERELDWIJDE IMPACT
Bij Blåkläder is het onze ambitie om te zorgen dat ieder katoenproduct in onze collectie voldoet aan onze duurzame principes. We geloven sterk in het potentieel van katoen dat duurzamer kan worden geteeld, waardoor de impact op het milieu wordt beperkt en een positieve bijdrage kan leveren aan de reputatie van de sector op het gebied van duurzaamheid. De aansluiting van Blåkläder bij het BCI is echter niet alleen om een verandering bij ons teweeg te brengen. Het maakt ook de weg vrij voor verdere educatie van boeren over hoe ze katoen op een duurzamere manier kunnen verbouwen. Het doel is om deel uit te maken van een internationale beweging gericht op het verbeteren van de katoenteelt. En omdat de veranderingen voor elke boer relatief beperkt zijn, neemt de hoeveelheid katoen die door BCI geteeld wordt toch jaar na jaar toe. Alleen al het afgelopen jaar werd 22 procent van de wereldwijde katoen-productie verkocht als Better Cotton. Wat een groot deel van de totale hoeveelheid verkochte katoen vertegenwoordigt. De wereldwijde effecten zijn dan ook aanzienlijk. En daar komt nog bij dat de boeren worden blootgesteld aan minder chemicaliën, profiteren van betere arbeidsomstandigheden, de milieu-impact van katoenteelt helpen te verlagen en eerlijk worden betaald voor hun producten. Bij Blåkläder zijn we er best trots op hieraan te mogen bijdragen.

Blåkläder Hoofdkantoor

Wayenborgstraat 27 bus 2 (Zone C)

B-2800 Mechelen

Opening hours

MA - DO: 08u30 - 17u00

VRIJDAG: 08u30 - 15u00

ZA - ZO: GESLOTEN

Bezoekadres

Wayenborgstraat 27 bus 2 (Zone C)

B-2800 Mechelen

© 2024 BLÅKLÄDER AB. All rights reserved.